Pokémon GO

Huvudförfattare: Rune Kristian Lundedal Nielsen, Ph.D., docent, IT-Universitetet i Köpenham
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor
Första publiceringsdatum: 1 september 2022
Senast uppdaterad: 1 september 2022

Därför bör du läsa vår guide till Pokémon GO

År 2016 förändrades gamervärlden till att plötsligt spelas på gatorna. Inte för att demonstrera eller gå på barrikader, utan för att fånga virtuella monster på sina telefoner.

Sedan dess har Pokémon GO varit en källa till nöje och motion för många — men inte utan att använda spelmekaniska och psykologiska knep som är viktiga att prata om.

Är extra motion tillräckligt bra skäl för att låta sig lockas in i universumet?

Översikt

Pokémon GO, som bygger på den populära Pokémon-franchisen känd från bland annat tecknade filmer, samlarkort och datorspel, är ett Augmented Reality (AR)-spel. Det innebär att spelet via spelarens smartphone är designat för att lägga ett extra spellager ovanpå den verkliga världen.

Pokémon GO kan spelas på olika sätt, men i sin mest grundläggande form handlar spelet om att spelaren ska hitta och fånga vilda Pokémon (”fickmonster”) med sin smartphone. Spelaren rör sig runt i världen med appen öppen i sin smartphone och använder den för att upptäcka och fånga Pokémon.

När spelaren har byggt upp en samling och tränat dem för att bli starka, kan spelaren delta i de mer krävande delarna av spelet. Det kan till exempel vara så kallade ”raids”, där flera spelare tillsammans försöker besegra mycket starka Pokémon eller battle league, där spelare slåss mot varandra med sina respektive lag av Pokémon.

Spelare kan dessutom välja att delta i en mängd uppdrag och sociala evenemang, som till exempel ’Community Day’ (”gemenskapsdagar”), som är månatliga evenemang där särskilda Pokémon förekommer extremt ofta och i speciella utgåvor.

Spelare kan använda ett stort antal tredjepartsappar för att diskutera spelet, hjälpa varandra med uppdrag eller arrangera lag till raids.

Bildtext: En spelare förklarar hur man spelar Pokémon Go

Varför är Pokémon GO viktigt?

Pokémon GO exploderade på världsscenen 2016 och blev en del av tidsandan under massiv mediebevakning. Pokémon GO installerades på så många enheter över hela världen på rekordtid att det nästan inte var möjligt för spelet att attrahera nya spelare. Det kunde därför nästan bara gå nedför därifrån, men Pokémon GO har lyckats hålla sig på toppen och har sedan dess konsekvent varit bland de spel med högst omsättning:

Vad man spenderar pengar på

Pokémon GO är i grunden gratis, men via mikrotransaktioner kan man köpa extra tillgång till särskilda evenemang, mer utrymme för sina föremål och sina Pokémon, fler föremål som gör spelet lättare att spela, till exempel bollar för att fånga Pokémon, lockmedel som lockar dem till sig, eller kosmetiska föremål (som kläder eller hattar).

Produkter köps för Pokécoins, som man kan köpa i paket för priser som ligger mellan 8-1450 kronor. Lustigt nog är priserna i spelet omvända jämfört med hur det brukar vara i den verkliga världen. Istället för att få mängdrabatt får man mest för pengarna när man bara använder 8 kronor för att köpa 100 Pokécoins.

Sociala komponenter:

Spelet kan spelas ensam på egen hand, men vanligt är också att flera spelare går runt i större eller mindre grupper. I spelet kan man också skicka gåvor till sina vänner från de platser man besöker i spelet (som också finns i den verkliga världen).

Dessutom uppmuntras man genom spelet att bjuda in andra spelare och belönas då med priser.

Psykologiska aspekter av spelet

På grund av Pokémon GO:s användning av slumpbaserade belöningar och möjligheten att betala för att snabba upp processer (till exempel genom att köpa fler inkubatorer för Pokémon-ägg) finns det några tankefällor man lätt kan falla i:

Gambler’s fallacy

En spelare som har haft “otur” kan man tro att oturen nödvändigtvis måste vända och att det bara gäller att hålla ut (och spendera mer pengar).

Sunk cost fallacy

När en spelare har spenderat en del pengar utan att få någon större belöning, står personen inför ett val: A) att sluta och erkänna att man har förlorat sina pengar eller B) att fortsätta i hopp om att få den önskade belöningen och därmed rättfärdiga sina “förluster”.

Near misses

När en spelare träffar en Pokémon med en boll, finns det en slumpgenerator som bestämmer om Pokémonen stannar i bollen och fångas eller hoppar ut och eventuellt flyr. När en boll har träffat en Pokémon rullar bollen runt på marken några gånger medan spelaren väntar på feedback om Pokémonen flyr ut ur bollen. Spelaren kan felaktigt få intrycket att ha varit mycket nära att vinna om Pokémonen flyr ut i sista stund. Detta (falska) intryck av att ha varit nära kan vara starkt motiverande att försöka igen. Det är i sig inte problematiskt att vara starkt motiverad, men det kan snabbt bli problematiskt om man saknar nödvändiga resurser, vare sig det är tid eller pengar.

Chasing

Inom gambling, liksom i många andra områden i livet, har människor en tendens att försöka vinna tillbaka det förlorade. Om man har haft otur kan det vara lockande att försöka vinna tillbaka det förlorade. Problemet är att den underliggande algoritmen kan vara designad att betala ut mycket få vinster, vilket snabbt gör det mycket dyrt att jaga sina förluster.

Hvor aggressivt monetariserer spillet

Med to slags season pass, lootboxes, en abonnementsservice og en butik må det siges, at der er rig mulighed for at bruge penge i Genshin Impact. Det er dog ikke strengt taget nødvendigt at betale for at kunne være med, så derfor kunne det være værre.

Centrala spelaspekter i Pokémon GO

Pokémon GO har enorm framgång med sitt tillvägagångssätt och det är bland annat för att utvecklarna utnyttjar några effektiva knep för att behålla spelarens uppmärksamhet.

Leveling

Pokémon GO gör en dygd av att man alltid kan se en form av progression i sitt spel, så man hela tiden känner att man blir lite bättre eller starkare och får lite fler valmöjligheter. Detta kan markeras genom att en av sina Pokémoner stiger i nivå, genom att man får en ny Pokéball som man inte kunde använda tidigare, att ens tränare stiger i nivå med mera. Detta kräver dock hårt arbete genom grinding.

Grinding

Det är svårt att ge ett exakt tal på hur mycket tid och resurser det krävs för att nå den högsta leveln i Pokémon GO, som i skrivande stund är level 50. Jag har spelat Pokémon GO sedan spelet släpptes, jag har spenderat mycket pengar på spelet, och jag har fångat strax under 200 000 Pokémoner, men jag är fortfarande bara på nivå 45. “Grinding” är ett grepp som spelutvecklare använder för att förlänga tiden det tar att klara ett spel. Grinding involverar vanligtvis randomiserade belöningsmekanismer och investering av tid i spelet: Det vill säga, man betalar eller arbetar för att utlösa en slumpmässig belöning. Dessa randomiserade belöningsmekanismer kombineras i Pokémon GO med enorma krav på hur hårt en spelare måste arbeta för att samla experience points (XP), vilket avgör när man stiger i level. Fördelen är att man kan spendera många timmar på att spela Pokémon GO, nackdelen är också att man kan spendera många timmar på att spela Pokémon GO.

Var uppmärksam på

Icke-transparenta algoritmer

Nästan allt i spelet styrs av en så kallad RNG– Random Number Generator – en algoritm som skapar slumpmässighet. Chansen för framgång när man fångar en Pokémon kan påverkas av spelarens färdigheter, men är i slutändan slumpen. Det är också slumpmässigt vilken Pokémon som kommer ut ur ett ägg som kläcks (ägg kläcks genom att spelaren rent fysiskt rör sig) och vilka egenskaper Pokémonen har när man fångar eller byter den.

Kan kräva stor tidsinvestering

Som nämnts finns det potentiellt enorma mängder av grinding i Pokémon GO. Det innebär att man måste göra samma sak om och om igen för att göra framsteg i spelet. För nästan alla saker man ska göra gäller det att man kan köpa hjälp för att göra framsteg snabbare. Den positiva sidan av den stora tidsinvesteringen är att Pokémon GO också är en mycket bra källa till motion eftersom man måste röra sig.

Spårning av geografisk information

Spelet behöver känna till spelarens exakta geografiska plats och samlar därför in mycket känslig data om spelaren. Som spelare är det omöjligt att veta hur säkert dessa data lagras, vad de eventuellt används till eller om dessa data säljs till tredje part.

Geografiska nackdelar

Sällsynta Pokémoner i Pokémon GO spawnar oftare i områden med särskilt mycket trafik, särskilt många spelare eller särskilda intressepunkter. Det betyder att spelare som bor på platser med få spelare inte har samma möjlighet att spela spelet som spelare som bor i större städer (om man inte rekryterar många nya spelare i närområdet).

Bör du vara orolig?

Pokémon GO erbjuder ett färgstarkt universum, kända karaktärer och massor av motion.

Pokémon GO ger möjlighet att betala och använda boosters för att accelerera spelupplevelsen och uppnå snabbare resultat och innehåller samtidigt slumpbaserade vinster. Båda dessa saker kan leda till problematiskt spelbeteende, eftersom man kan bli fast i att jaga det önskade resultatet om och om igen.

Till skillnad från många andra spel som använder dessa metoder är spelets progression dock baserad på spelarens rörelse i den verkliga världen, vilket sätter några naturliga begränsningar för hur många repetitioner och hur länge åt gången man kan spela.

Vi anser därför inte att det finns någon utpräglad anledning till oro, men man bör fortfarande vara uppmärksam och agera om man upplever problematiskt beteende.

Bonus-info

Pokémon-universumet, som spelet utspelar sig i, mötte spelarna för första gången på den ursprungliga handhållna konsolen Nintendo Game Boy 1996. Sedan dess har Pokémon som fenomen vuxit och vuxit. Pokémon är idag världens mest värdefulla franchise framför bland annat Star Wars, Marvel Cinematic Universe och Mickey Mouse.

Fakta om Pokémon GO

Titel: Pokémon GO
Utgivare: Niantic
Utgivningsdatum: 6 juli 2016
Plattform: iOS, Android
Betalningsform: Freemium
Speltyp: Augmented reality, location-based game. Både single player och multiplayer delar.
Åldersmärkning: 9+