Lost Ark

Huvudförfattare: Thomas Vigild, spelskribent
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor
Första publiceringsdatum: 1 december 2022
Senast uppdaterad: 1 december 2022

Därför ska du läsa denna guide till Lost Ark

När Lost Ark släpptes i början av 2022 blev det snabbt det näst mest spelade spelet på plattformen Steam och blev samtidigt föremål för kontroverser kring både könsrepresentation och användning av loot boxes.

Nästan ett år senare har Lost Ark minskat i popularitet, men ligger fortfarande bra till på topp tio spel av mest aktiva spelare på Steam.

Ett spel med en omfattande och icke transparent onlinebutik, samt användning av loot boxes, är värt att vara uppmärksam på.

Introduktion

Lost Ark är ett actionfyllt sydkoreanskt rollspel som utspelar sig i världen Arkesia, som man måste resa igenom och kämpa sig igenom i jakten på sju magiska föremål kallade “Arks”,  som ska avvärja en förestående invasion av demoner. Under resan får man också möjlighet att segla skepp, bygga en borg och ingå i allianser med andra spelare.

Beskrivning

Vid första anblick liknar Lost Ark i hög grad sina hack’n’slash-föregångare, som Diablo och Torchlight, eftersom synvinkeln är densamma och spelupplevelsen främst fokuserar på så kallad PvE – Player vs. Environment. Det innebär att man som spelare främst kämpar mot spelets datorstyrda horder av monster, medan man utforskar och genomför uppdrag.

Lost Ark är dock inte bara en Diablo-klon, eftersom spelets strider och taktiska möjligheter gör spelet unikt. Särskilt kan striderna mot gigantiska monster och ett ofta väldigt stort antal fiender vara en intensiv och spännande upplevelse.

Baksidan är att spelet i hög grad är gjort för kännare av genren och därför är komplext och svårt att komma igång med. Samtidigt trampar det runt i klichéartad figurdesign, ointressanta uppdrag och en förutsägbar historia, om man känner till genren och dess konventioner.

Genren som Lost Ark tillhör kallas ofta för “hack’n’slash” (som på svenska kan översättas till något i stil med “hugga och sticka”), och det lever Lost Ark fullt upp till, eftersom det främst handlar om att grinda. Det gör man genom att bekämpa horder av monster, skaffa bättre utrustning och skarpare färdigheter, och det är en jakt som man aldrig blir färdig med. Ju bättre man kämpar och löser uppdrag, desto fler experience points tjänar man, vilket gör att ens figur stiger i level, blir gradvis bättre och att man i högre grad kan forma sin figur. Senare får man till och med både segelfartyg och borg.

När man når level 50 startar spelets slutspel, där historien klingar ut, och därefter handlar det främst om att förbättra sin utrustning och figur.

Vad man spenderar pengar på

Lost Ark är gratis att ladda ner, men det är svårt att njuta av det fullt ut om man inte köper utrustning och färdigheter genom spelets butik.

Spelet har i grunden tre virtuella valutor: Gold, Blue Crystals och Royal Crystals.

Gold är spelets primära virtuella valuta, och det tjänar man huvudsakligen genom att utföra uppdrag. Gold kan användas för att köpa utrustning, men kan också växlas till den andra virtuella valutan, Crystals. Samtidigt är Gold den enda valutan som kan användas om man vill köpa utrustning från andra spelare i spelets online-auktionshus.

Blue Crystals fås antingen genom att köpa dem med Gold eller genom att vinna strider och klara uppdrag. Blue Crystals är det enda sättet att köpa utrustning från spelets butik utan att spendera riktiga pengar.

Royal Crystals är den enda av de tre valutorna som kan köpas för riktiga pengar och som sedan kan växlas in i spelet till Gold och Blue Crystals. Det är därför spelets mest “premium”-liknande valuta, eftersom den endast erhålls genom antingen köp med riktiga pengar eller genom att slutföra speciella uppdrag i spelet.

För dessa tre valutor kan man köpa nästan ALLT vad hjärta och hjärna begär i spelets onlinebutik, och det finns faktiskt så många möjligheter att man blir fullkomligt överväldigad – vilket nog är avsikten. Ens figur kan få otaliga små förbättringar här och där, och förutom de mer kosmetiska skins (som också ger små procentuella spelmekaniska förbättringar) finns det också packs (samlarpaket) med massor av utrustning, cards (förbättring av färdigheter) samt mounts och pets. Mounts och Pets är hästar eller tigrar som gör restiden kortare samt olika hjälpsamma “husdjur” – som till exempel en kanin som gör spelet enklare genom att kunna bära saker som en sorts levande ryggsäck.

För att komma igång erbjuder spelet tre typer av “Starter Packs” som innehåller en mängd utrustning och boosts till ens figurs färdigheter och kostar från 20 till 65 euro. Slutligen kan man köpa ett slags månadsabonnemang i stil med ett battle pass till spelet. Detta abonnemang heter Crystalline Aura och kan köpas för att gälla antingen 30 dagar (10 euro) eller 180 dagar (50 euro). Förutom att ge spelkaraktären flera förbättringar, förkortar det restiden runt om i spelets värld, vilket sparar tid.

Mekanismer för att hålla kvar spelare (spelaspekter)

Grinding

Helt i linje med sina förebilder som Diablo, måste man i Lost Ark ständigt kämpa mot horder av samma fiender om och om igen för att samla mer XP och guld. Det kan vara tillfredsställande att besegra hundratals fiender om och om igen, eftersom våra hjärnor gillar förutsägbarhet. I längden blir det monotont om det inte vore för de minimala förbättringar som ens karaktär ständigt får efter varje kamp. På så sätt känns varje kamp viktig, även om den följer exakt samma mönster som den föregående.

Oändlig butik, oändliga möjligheter

Utbudet i spelets onlinebutik är både föränderligt och så gigantiskt att man blir andfådd. Det kommer aldrig att vara möjligt att få en fullständig överblick över alla de möjligheter som spelet erbjuder,och särskilt när spelet inför hundratals olika material som kan användas kors och tvärs på ofta icke transparenta sätt. Det blir ännu svårare senare i spelet, när man också ska hantera ett skepp och en borg. Generellt sett lockar alltid små procentuella förbättringar till en mängd egenskaper för ens karaktär, men det är svårt att känna hur stor skillnad förbättringarna egentligen gör.

Ju mer pengar, desto kortare tidsåtgång

Ju mer riktiga pengar man spenderar i spelet, desto mindre tid tar de mest repetitiva uppgifterna, såsom att resa, stiga i level eller till och med kämpa. Det kräver både tid, envishet och ihärdighet att spela Lost Ark utan att använda riktiga pengar, så det är tydligt både i design, känsla och marknadsföring att spelupplevelsen blir försämrad om man väljer att inte betala för spelet.

Mekanismer för att hålla kvar spelare (psykologiska aspekter)

Aldrig bra nog, aldrig färdig

Trots att spelet har en huvudhistoria om de sju glömda magiska föremålen, bygger spelets grundläggande psykologiska fascination på känslan av att ens karaktär aldrig är “färdig” eller “bra nog”. Det lockar alltid med bättre utrustning, högre levels och starkare egenskaper efter nästa kamp, och det skapar ett spel som potentiellt aldrig tar slut.

Slumpens attraktionskraft

Eftersom striderna är huvuddelen av allt i spelet, är det omöjligt att veta hur mycket XP man kan tjäna på en strid, och det känns oftast slumpmässigt. Även om det är möjligt att köpa loot box-liknande utrustning som “Gem chests” med olika ädelstenar eller “Card Packs” där korten boostar din karaktärs egenskaper på olika sätt, är det inte nödvändigt för att spela spelet. Därför är förekomsten av loot boxes mindre i Lost Ark än i spel som till exempel Diablo: Immortal.

Sociala komponenter

Guilds

Trots att spelet främst är designat för en spelare, är det också möjligt att slå sig samman med andra spelare i en klan (guild) och på så sätt arbeta tillsammans för att klara spelets utmaningar och förbättra varandras karaktärer. Det är inte en nödvändighet, men absolut ett snabbare sätt att ta sig igenom spelet.

Chat

Via spelets inbyggda chattsystem kan spelarna antingen chatta direkt med varandra, chatta “öppet” så att alla i närheten av spelaren kan läsa meddelandena eller endast till utvalda medlemmar i sin klan eller grupp. Observera att spelare kan vara hårda och direkta i språket, och tyvärr är det inte möjligt att stänga av chattfunktionen, så var uppmärksam på tonen i chattmeddelandena, eller spela bara med dem du känner väl.

Auction House

När ens karaktär når nivå 30, blir det möjligt att köpa och sälja utrustning via spelets inbyggda online-auktionshus. Affärerna sker mellan spelarna och sker på två olika sätt: antingen som auktioner över de mer vanliga föremålen som mat, skins och mounts eller som mer intensiva och klart dyrare “budrundor” över till exempel vapen eller sällsynta föremål. Dessa budstrider är också tidsbegränsade och ofta ganska aggressiva när spelarna överbjuder varandra i jakten på spelets bästa utrustning. På så sätt kan man som spelare både tjäna, men också spendera mycket pengar väldigt snabbt.

Avgränsad PvP

Lost Ark är inte främst designat för att spelarna ska tävla mot varandra, utan snarare mot själva spelet. Vill man däremot gärna kämpa direkt mot andra spelare i PvP, blir det först möjligt efter ett par timmars spelande, och dessa strider äger rum i ett separat minispel. I detta spel blir ens karaktär placerad i en sorts gladiator-arena där alla kombattanter kan använda en mängd poäng för att uppgradera sina karaktärers egenskaper – bara för denna enda strid. På så sätt kan man spela jämnt mot andra spelare och tävla om guld och utrustning på det sättet.

Bör jag vara orolig?

Lost Ark ger mindre anledning till oro än andra spel i samma genre, såsom Diablo: Immortal, men Lost Ark  är svårt, tidskrävande och mindre roligt att spela om man inte betalar för antingen ett startpaket eller ett månadsabonnemang.

Spelets butik är en studie i medvetet designat kaos, där allting ger mikroskopiska procentuella förbättringar till ens karaktärs lika många olika egenskaper. Det är därför aldrig helt tydligt när man gör ett riktigt bra köp som faktiskt förbättrar ens spelupplevelse. Vilket förmodligen är helt medvetet.

Fakta om Lost Ark

Utgivare: Amazon Games
Utvecklare: Tripod Studio & Smilegate
Utgivningsår: 11 februari 2022 (global lansering)
Plattformar: Windows PC
Betalningsform: Free-to-play + mikrotransaktioner (gratis med möjlighet att köpa season pass, låst innehåll och färgglada skins)
Spelgenre: MMO, action RPG
Game Modes: Online multiplayer, främst PvE med möjlighet för PvP 
Liknande spel: Diablo, Torchlight, Diablo Immortal
Åldersmärkning: PEGI 18+ på grund av våld och in-game-köp

Bonusinfo

  • Spelet blev vid sin globala lansering i början av 2022 förbjudet i Belgien och Nederländerna på grund av dessa länders lagstiftning angående loot boxes. Senare blev spelet dock återigen tillåtet.
  • Lost Ark har fått kritik för sin framställning och överdrivna sexualisering av särskilt spelets kvinnliga karaktärer, som mer liknar lättklädda underklädesmodeller än hårda krigare. Dessutom har spelarna också rasat över att vissa typer av karaktärer endast kan ha ett visst kön. Till exempel kan endast män vara krigare, medan magiker endast kan vara kvinnor. Utvecklarna Smilegate förklarar att de löpande arbetar med att åtgärda båda dessa punkter.
  • Bara några veckor efter sin lansering hade spelet över 20 miljoner spelare världen över och slog rekord som ett av de mest spelade spelen via speltjänsten Steam.