Fortnite

Huvudförfattare: Josephine Dahl Christensen, spelskribent
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor
Första utgivningsdatum: 1 september 2022
Senast uppdaterad: 1 september 2022

Introduktion

Fortnite Battle Royale är en open world Battle Royale, där man varje omgång landar på en öde ö tillsammans med 99 andra spelare. Syftet är att eliminera sina motståndare och stå ensam kvar som vinnare. För att kunna göra detta måste spelaren samla vapen och annat material och i många fall bygga olika typer av försvar. Reglerna, elementen och innehållet i Fortnite Battle Royale förändras kontinuerligt under spelets ”säsonger” (som normalt varar i cirka 2-3 månader), vilket ger mycket variation och utveckling i spelet.

Därför bör du läsa denna guide till Fortnite

Fortnite är inte bara ett av världens största spel just nu, utan ett kulturellt fenomen. Utvecklarna har skapat en extremt effektiv spelloop som gör att man vill spela om och om igen. Trots att grundspelet är “gratis”, tjänar de miljarder på extra innehåll. 

Borde du vara orolig för Fortnite? Läs vår guide och lär dig mer.

Beskrivning

Fortnite Battle Royale kan spelas på tre olika sätt: Solo, Duo eller Squad. I Solo spelar man ensam, i Duo spelar man tillsammans med en annan spelare, medan man i Squad spelar tillsammans med tre andra spelare. Man kan antingen spela med vänner eller med slumpmässiga främlingar. Även om spelet i grunden handlar om att eliminera sina motståndare, är realismen i spelet låg och stilen är tecknad. Om spelarens karaktär elimineras dör inte karaktären, utan teleporteras bort från banan tills nästa omgång.

 

  • Fortnite har över 350 miljoner registrerade användare.
  • Varje dag spelar cirka 30 miljoner människor Fortnite på olika plattformar.
  • År 2020 genererade Fortnite cirka 34 miljarder kronor i omsättning.

Förväntad längd på en match

Sociala komponenter

Man kan välja att spela Fortnite Battle Royale ensam, med vänner eller med främlingar. Oavsett vad, kommer det i Fortnite Battle Royale vara upp till 100 spelare i en match, varav några kanske är ens lagkamrater. Vanligtvis kommunicerar man inte med främlingar, om man inte själv väljer det, till exempel om man är i samma lag som dem. Kommunikationen kan ske via en textbaserad chattfunktion eller voice chat. Dessutom kan spelets olika animationer användas för att kommunicera med varandra icke-verbalt.

Vad använder man pengar till?

Fortnite Battle Royale är i grunden gratis att spela, men det finns många möjligheter att betala för att köpa extra innehåll.

V-bucks

Battle Royale har sin egen valuta som heter V-bucks. V-bucks kan köpas för ”riktiga” pengar, tjänas genom spelets Battle Pass eller genom att slutföra uppdrag i bland annat Fortnite Battle Royale eller i det betalda systerspelet Fortnite: Save the World.

Kosmetiska föremål

Fortnites valuta kan främst användas för att köpa kosmetiska föremål som nya karaktärsutseenden, tillbehör, danser eller säsongskortet Battle Pass. De kosmetiska föremålen är 100% kosmetiska och har ingen spelteknisk fördel (även om vissa kosmetiska föremål kan ha indirekta fördelar, till exempel om de skapar oavsiktlig kamouflage).

Även om de inte har någon markant betydelse för spelet, är vissa kosmetiska föremål sällsynta och eftertraktade – och de ger hög social status. Många kosmetiska föremål är också endast tillgängliga under en viss säsong, så om du inte har ett Battle Pass vid rätt tidpunkt och inte spelar tillräckligt vid en viss tidpunkt, förlorar du möjligheten att någonsin få föremålet. Detta kan få spelaren att investera mer tid än ursprungligen planerat för att inte missa möjligheten att förvärva föremålet (se FOMO).

Battle Pass

Fortnites Battle Pass är en premiumfunktion som under en säsong följer spelarens karaktär och belönar spelaren för att spela spelet. Ju mer spelaren spelar, desto mer ny och exklusiv utrustning låses upp. Ett Battle Pass är inte nödvändigt för att spela grundspelet, men det är en stor källa till löpande belöningar för aktiva spelare.

Produkternas pris: Mellan 70 kr och 780 kr.

“Grå marknad”

Som i många andra populära spel, finns det även en grå marknad för Fortnite-relaterade varor, där konton köps och säljs för upp till flera tusen kronor. Denna praxis är dock illa sedd av utvecklarna.

Psykologiska aspekter

Chasing

När en match bara varar 25 minuter eller mindre kan det vara lockande att spela en omgång till. Precis som inom spelande och många andra områden i livet, har människor en tendens att försöka vinna igen. 

Near Misses

När man är så nära att vinna att man nästan kan smaka det, är man starkt motiverad att fortsätta, även om man kanske borde sluta.

“Gamingkapital”

I Fortnite (och många andra spel) finns det många sätt man kontinuerligt blir bedömd på – har man till exempel de snyggaste kosmetiska föremålen, den högsta rankingen, presterar man bra i en omgång. Beroende på hur mycket värde man lägger i spelet kan detta vara bra eller dåligt. Jakten på kapital kan skapa sitt eget beroende precis som i den verkliga världen.

Frustration

Som med alla andra spel där man tävlar med och mot andra spelare, finns det stora möjligheter att bli frustrerad, arg och besviken (både på sig själv och på andra).

Spelaspekter

Battle Pass

Battle Pass är en metod som spelutvecklarna kan använda för att tjäna pengar på sitt spel. Med sitt Battle Pass köper man möjligheten att låsa upp “exklusivt innehåll”, till exempel skins eller emotes. Du låser dock inte automatiskt upp alla saker, utan måste förutom att köpa Battle Pass också spela och tjäna poäng. Battle Pass är dessutom säsongsbaserat, så om man inte låser upp allt inom en viss period, förlorar man möjligheten att få det för alltid. Det är ett extremt effektivt sätt att hålla spelaren engagerad.

Loot

När man spelar Fortnite Battle Royale är jakten på den slumpmässigt genererade looten man kan hitta under en match ett centralt inslag. Man jagar ofta bra vapen som kan påverka utgången av den enskilda matchen betydligt. Om man hittar något sällsynt kan det vara en wow-upplevelse. Det är dock bara en kortvarig glädje, för till skillnad från saker man låser upp med Battle Pass försvinner alla vapen igen när matchen är över. Därför representerar de inte på samma sätt ett “permanent” värde. Denna typ av loot kan inte heller köpas för riktiga pengar.

Rank

Som i många andra  tävlingsinriktade spel kan man kontinuerligt jämföra sin position med andra spelares på leaderboards. Vissa externa leaderboards täcker också Fortnites e-sportsscen, där man kan se både position och hur mycket en spelare har tjänat genom att spela Fortnite. Leaderboards kan skapa extra motivation att spela mer för att uppnå en bättre plats. Läs mer om gamingkapital högre upp.

Var uppmärksam på

Det finns inget krav på åldersverifiering, så barn under 12 år kan enkelt få tillgång till spelet. Prata gärna med ditt barn om att de aldrig ska ge personliga uppgifter till främmande spelare. Det rekommenderas också att skapa användarnamn som inte ligger för nära barnets riktiga namn.

Fortnite har tre olika nivåer av sekretessinställningar:

  • Offentlig: Här kan vem som helst få tillgång till en spelares lobby
  • Vänner: Här är det endast vänner som kan få tillgång till en spelares lobby
  • Privat: Här kan ingen få tillgång till en spelares lobby, om de inte blir inbjudna.

Prata eventuellt med ditt barn om vilken nivå som är lämplig i deras spel. Liksom i många andra onlinespel bör man vara medveten om att man kan stöta på en tuff onlinekultur när man spelar med och mot främlingar.

Det är möjligt för spelare att skriva till varandra i en textbaserad chatt – även om de inte är i samma lag.

Ska jag vara orolig?

Det kan vara svårt att inte bli lite orolig när man ser hur effektivt Fortnite fångar nya spelares uppmärksamhet. Fortnites utvecklare har skapat ett stort, roligt och levande universum, som med sin ständiga jakt på små förbättringar via spelets Battle Pass ger spelarna anledning att återvända till skärmen gång på gång.

På så sätt kan Fortnite leda till en ganska betydande tidsinvestering för den som vill utnyttja sitt Battle Pass. Därför kan det vara en god idé att uppmuntra till pauser från skärmen under spelets gång.

 Till skillnad från många andra gratisspel håller sig Fortnite dock på den bättre sidan. Fortnite erbjuder till exempel inte pay-to-win-lösningar eller loot boxar, som till exempel har blivit förbjudna i Belgien eftersom det påminner om gambling.

Fakta om Fortnite

Utgivare: Epic Games
Utgivningsdatum: 21 juli 2017
Plattformar: Microsoft Windows, Xbox One, PS4, PS5, Nintendo Switch, iOS, Google Android
Betalningsform: Free-to-play med möjlighet till köp
Game mode: Multiplayer och co-op
Genre: Battle Royale