LEGO Bricktales

Huvudförfattare: Lasse Lundedal Hammar, spelskribent
Medförfattare: Rune Kristian Lundedal Nielsen, spelforskare och skribent
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor
Första publiceringsdatum: 5 januari 2023
Senast uppdaterad: 5 januari 2023

Därför ska du läsa denna guide till LEGO Bricktales

LEGO Bricktales är ännu ett tillskott i LEGOs enorma portfölj av datorspel. Är du osäker på om spelets skattkistor eller användning av olika valutor är problematiska, så läs vidare.

Introduktion

I LEGO Bricktales ställs spelaren inför utmaningar, där uppdrag och pussel ska lösas med kreativa konstruktioner. Spelet är ett färgstarkt 3D-äventyr-pusselskapande spel, som återskapar den klassiska känslan av att bygga med legobitar. I spelet måste man bygga lego-konstruktioner för att klara olika pussel och uppdrag.

I spelet tar man rollen som en LEGO-karaktär som ska hjälpa sin farfar att återuppbygga hans nöjespark innan den går i konkurs. Detta gör man genom att utforska fem olika världar, där man möter andra karaktärer som behöver hjälp med olika uppgifter. Sättet man hjälper dem på är genom att bygga alla möjliga konstruktioner av legobitar (till exempel broar, statyer, åkattraktioner, bilar och helikoptrar).

Beskrivning

LEGO Bricktales innehåller många av de element som några av de andra spelen vi har skrivit om här på tjekspillet.dk – till exempel spelvalutor och skattkistor.

I LEGO Bricktales kan man tjäna olika virtuella valutor (här i form av bland annat bananer, donuts eller kycklingvingar) genom att klara uppdrag eller hitta skattkistor.

Valutor och skattkistor kan endast erhållas som en del av spelets progression och kan inte förvärvas på andra sätt än genom att spela spelet.

Valutorna används i spelet för att köpa nya dekorativa element, såsom nya typer av legobitar eller nya kläder till sin karaktär, och tjänas i takt med att man gör framsteg i spelet. Spelets skattkistor kan inte klassificeras som loot boxes, eftersom det inte finns något slumpmässigt innehåll, inga dolda algoritmer eller pengar kopplade till dem eller deras innehåll.

Bra att veta om LEGO Bricktales

– LEGO Bricktales affärsmodell är engångsbetalning – det finns inga mikrotransaktioner, abonnemang eller extra köp efter att man har köpt spelet.

– Spelets svårighetsgrad varierar, där spelmekaniken i konstruktionsdelen ibland kan vara utmanande.

– Spelet sätter spelarens kreativitet på prov. Det finns ingen instruktionsbok för de olika konstruktionerna man genomför i spelet; istället har man fria tyglar att lösa uppdragen på sitt eget sätt.

Sociala komponenter

LEGO Bricktales är ett single player-spel, så man spelar bara offline och med sig själv. Man kan självklart spela tillsammans med en vän för att lösa pussel bredvid varandra i soffan, men bara en person kan spela åt gången. Den andra kan titta på, ge tips på konstruktionerna eller hjälpa till på något annat sätt – till exempel hämta snacks till den aktiva spelaren.

Psykologiska aspekter

LEGO Bricktales är lite gammaldags på det sättet att man bara betalar en gång och sedan finns det inga möjligheter att spendera pengar i spelet. Det finns heller ingen ytterligare marknadsföring eller mekanismer som påverkar spelaren att spendera mer tid eller pengar än man vill i spelet.

Spelet är underhållande och skapar motivation hos spelaren. De motiverande aspekterna hänger ofta ihop med olika typer av belöningar eller känslor av prestation, bemästring och förbättring som uppstår när man klarar en svår nivå, får nya items eller när ens karaktär stiger i level.

I LEGO Bricktales belönas man till exempel med bananer när man hittar en skattkista, som man sedan kan använda för att köpa ett nytt skin till sin karaktär eller unika legobitar att bygga med i sandbox mode. På detta sätt får spelaren möjlighet att göra sin karaktär och värld mer personlig och därmed uppnå en grad av individualisering i spelet.

Ett annat exempel är att man känner sig starkare och bättre i takt med att man klarar fler uppdrag och därmed får nya vapen. I LEGO Bricktales fall används dessa motiverande effekter och spelmekanismer (som till exempel progression och belöning) på ett riktigt bra sätt som verkar ha spelets långsiktiga underhållningsvärde i åtanke (snarare än ett kortsiktigt fokus på företagets vinst).

Tidsåtgång

Det tar 12-15 timmar att genomföra hela spelet, men det finns gott om möjligheter att spela vidare i spelets sandbox mode där man kan finjustera och leka med sina tidigare konstruktioner. Spelet kan pausas när som helst, så det är helt upp till en själv hur länge man spelar spelet åt gången.

Borde jag vara orolig?

LEGO Bricktales är ett avslappnande och välutformat spel som kan väcka ens inre bygg-geni till liv. I spelet finns det ingen möjlighet till försäljning — varken direkt i en butik eller indirekt genom grinding, loot boxes, reklam eller andra mekanismer. Spelets användning av valutor och skattkistor är också helt oproblematiskt. Vi bedömer att det inte finns någon anledning till oro.

Fakta om LEGO Bricktales

Utgivare: Thunderful Publishing, Clockstone
Utgivningsår: Oktober 2022
Plattformar: Windows PC, MAC, PlayStation 4 + 5, XBOX S/X, Nintendo Switch
Betalningsform: Boxed Content (för närvarande cirka 340 kronor)
Spelgenre: 3D äventyr/pussel
Game modes: Single Player
Åldersmärkning: 12+