Genshin Impact

Huvudförfattare: Leon Y. Xiao, doktorand
Medförfattare: Rune K. L. Nielsen, lektor, fil.kand. psykologi, fil.kand. IT, Ph.D.
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor
Första publiceringsdatum: 2 november 2023
Senast uppdaterad: 2 november 2023

Därför bör du läsa denna guide

Genshin Impact är ett enormt framgångsrikt spel med underhållande gameplay och en berättelse som spelare verkligen engagerar sig i. Genshin Impact är dock beryktat för sin affärsmodell och användning av de så kallade gacha-systemen (kända från japanska spelautomater), som man snabbt kan köpa sig fattig i.

Därför har vi valt att titta på detta spel

Genshin Impact är nästan synonymt med gacha, som av många beskrivs som en direkt omoralisk affärsmodell, och spelet är därför föremål för mycket kritik. Spelet är dock också älskat för sina intressanta spelmekanismer, imponerande grafik och berättelser.

Grad av oro

Genshin Impact gör oss lite oroade

Även om det är möjligt att spela spelet utan att spendera pengar, är chansen att få de bästa karaktärerna så låg att man måste räkna med att spendera cirka 6000 kr om man vill vara säker på att få det man försöker köpa. Dessutom finns det många sätt att spendera pengar i spelet, och de loot boxes som finns i spelet påminner om gambling. Även om man inte direkt kan ta ut pengar ur spelet, kan man komma att spendera mer än man planerat.

Allmän beskrivning

Genshin Impact är ett så kallat open-world äventyrsspel där spelaren utforskar en enorm och magisk värld i sökandet efter sina förlorade syskon. Spelets värld består av sju länder som spelaren besöker och där spelaren möter en rad karaktärer. Varje värld har sitt eget unika tema, till exempel påminner Mondstadt om Europa under medeltiden, medan Inazuma påminner om feodala Japan.

Genshin Impact uppdateras regelbundet med nytt innehåll ungefär var sjätte vecka. Dessutom kommer en större uppdatering varje år omkring augusti, som ger spelaren tillgång till ett nytt land och fortsättningen på berättelsen. Spelet släpptes 2020, så vid det här laget har nya spelare hundratals timmar av underhållning framför sig.

Genshin Impact är free-to-play, och därför bör föräldrar vara extra uppmärksamma på spelets verkliga kostnad, när den räknas i både tid och pengar. Det finns nämligen många möjligheter att betala för att köpa nya karaktärer att spela med, men det är också möjligt att njuta av spelet utan att spendera en krona (som huvudförfattaren till denna artikel har gjort de senaste tre åren!).

Vad man spenderar pengar på

Genshin Impact genererar främst intäkter från sina spelare genom ett ‘gacha summoning system‘. Det är ett system man använder när man vill köpa tillgång till nya karaktärer att spela med. Gacha-system liknar mycket loot boxes och därmed också gambling. Chansen att få de mest värdefulla karaktärerna (markerade med fem stjärnor) är usel 0,6%. Spelet innehåller så kallade medlidandemekanismer (pitytimers) som garanterar att man med tillräckligt många försök får en av dessa karaktärer. Problemet är bara att man kan riskera att ha spenderat 6000 kr innan medlidandemekanismer aktiveras och man får en femstjärnig karaktär.

Man kan också köpa ett månadsabonnemang som heter ‘Blessing of the Welkin Moon’ för 73 kr. Genom abonnemanget kan spelaren få lite in-game-currency (spelets interna valuta) varje dag till rabatterat pris. Det kräver dock att man loggar in i spelet varje dag. Missar man en dag, förlorar man sina pengar.

Man kan också köpa två typer av season pass (eller säsongskort) var sjätte vecka, ett för 89 kr och ett för 270 kr. Som med andra säsongskort gäller det att man genom att spela kan låsa upp olika belöningar. Det positiva med dessa säsongskort är att belöningarna inte är slumpmässiga och därför inte känns som gambling, och att man kan spendera lång tid på att låsa upp alla belöningarna (vilket självklart också kan vara det dåliga med ett säsongskort). Till sist finns det också en rad produkter som kan köpas i en butik. Här handlar det om både rent kosmetiska skins och uppgraderingar av spelarens vapen.

Priserna på varorna ligger mellan 15 och 1450 kr i den virtuella butiken på iOS—och om man vill vara garanterad en av de bästa femstjärniga karaktärerna måste man alltså förvänta sig att handla flitigt i butiken.

Spelare kan inte byta eller sälja föremål till varandra i spelet, och därför uppstår det inte svartmarknadshandel, även om det naturligtvis alltid är möjligt att sälja hela konton.

Hur aggressivt monetariserar spelet?

Med två slags season pass, loot boxes, att det finns en abonnemangstjänst och en butik kan man säga att det finns gott om möjligheter att spendera pengar i Genshin Impact. Det är dock inte nödvändigtvis ett måste att betala för att kunna spela spelet, så det skulle kunna vara värre.

Mekanismer för att hålla kvar spelare (psykologiska aspekter):

Genshin Impact har blivit kritiserat för att använda gacha/loot boxes som använder algoritmer för att fördela belöningar i spelet.. Eftersom dessa belöningar inte kan handlas med—som de till exempel kan i Counter-Strike 2 —anser många att dessa loot boxes är mindre oroande.

The Gambler’s Fallacy

Användningen av algoritmer och slumpmekanismer kan göra att spelare upplever att de har haft ’otur’ och därför tror att deras odds nödvändigtvis måste bli bättre och bättre ju längre oturen fortsätter. Det kan därför verka ’förnuftigt’ att fortsätta spela (och spendera pengar). I just Genshin Impact är denna tankefälla dock inte en fälla, eftersom spelet faktiskt belönar ihärdiga spelare genom Pity-timers, som säkerställer att det finns en viss gräns för hur oturlig man kan vara (om man alltså har råd att spendera pengar).

Sunk Cost Fallacy

När man som spelare har investerat tid och pengar utan att uppnå sitt mål, står man inför ett val: man kan erkänna sitt nederlag eller fortsätta jakten i hopp om att rättfärdiga sina tidigare investeringar. Efter att man har köpt ett season pass kan man i ännu högre grad känna att man måste spela dagligen för att få ut mest av sina pengar.

Near Misses

I Genshin Impact finns det olika ljud och ljus som indikerar hur sällsynt den karaktär man är på väg att summon:a är innan man får den. Lite som med en slotmaskin som visar hur nära man är att få jackpot kan man få intrycket—som självklart är falskt—att man var precis nära att vinna.

Losses Disguised as Wins

Det kan ibland vara svårt att veta om man har vunnit eller förlorat när man köper nya karaktärer, eftersom det kan vara svårt att förstå hur mycket man har spenderat och vad värdet av det man har fått är.

Fear of Missing Out (FOMO)

Många händelser i spelet är tidsbegränsade. Som spelare har man bara ett par veckor på sig att slutföra de uppgifter som är tillgängliga. Klarar man dem inte innan händelsen slutar, får man inte chansen igen. Detta kan göra att uppgifterna känns brådskande, vilket kan leda till konflikter mellan barn och deras vårdnadshavare.

Dessa tankefällor finns självklart också utanför spel och är därför inte onaturliga, skillnaden är dock att Genshin Impact är en kommersiell produkt, och därför bör man kanske tänka sig för en extra gång.

Mekanismer för att hålla kvar spelare (spelaspekter):

Spelets butik listar priser i riktiga pengar och i blå diamanter som kan köpas för riktiga pengar. Det är därför inte alltid helt lätt att se vad de olika produkterna kostar i förhållande till varandra.

Spelet ger information om sannolikheten att få sällsynta vinster, men dessa förändras i takt med att spelaren spenderar pengar.

Loot boxes

Genshin Impact använder flera varianter av loot boxes: en loot box är ett virtuellt spelpaket med slumpmässigt innehåll som antingen kan vinnas i spelet eller köpas. Det slumpmässiga innehållet är avgörande, eftersom det gör öppnandet mer spännande än om priset var givet på förhand.

Grinding

Genshin Impact uppmuntrar till långa timmar med grinding i jakten på den bästa utrustningen. Grinding är en strategi i spel där spelaren utför huvudsakligen repetitiva uppdrag för att samla bättre utrustning, stiga i nivå och kanske få en fördel över andra spelare. Även om det kan låta tråkigt (och kan vara det), finns det många spelare som tycker om grinding, som till och med kan vara en närmast meditativ upplevelse.

Season Pass

Ett season pass eller säsongskort är en metod för företagen att tjäna mer pengar över tid och hålla spelaren aktiv i spelet. Season passes är ett (ofta betalt) tillgångskort till nytt innehåll som blir tillgängligt över tid. Ofta är tillgången till innehållet tidsbegränsad, så man måste avsätta tid för att få tillgång till det innehåll som man har betalat för.

Sociala komponenter

Genshin Impact har relativt begränsade möjligheter att socialisera med andra spelare, vilket är sällsynt för online-rollspel. På så sätt påminner det mer om The Legend of Zelda: Breath of the Wild än om World of Warcraft.

Fakta om Genshin Impact

Utgivare: HoYoverse / miHoYo
Utvecklare: MiHoYo
Utgivningsår: 2020
Plattform: Android, iOS, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows
Betalningsform: Freemium
Game mode: Single player open-world action role-playing (med multiplayer-element)
Åldersmärkning: 2+ år (Apple App Store); PEGI 12 (Google Play Store, Sony PlayStation 4 och 5, Windows)
Förväntad tidsåtgång: Hundratals timmar
Liknande spel: Honkai Impact, The Legend of Zelda-serien, Phantasy Star Online 2, World of Warcraft, Monster Hunter: World, Black Desert Online