Brawl Stars

Huvudförfattare: Leon Y. Xiao, spelforskare och spelskribent
Medförfattare: Rune K. L. Nielsen, spelforskare och spelskribent
Översatt och anpassat av Emma Claesdotter-Knutssson och Max Wictor

Första utgivningsdatum: 7 mars 2023
Senast uppdaterad: 7 mars 2023

Introduktion

Brawl Stars är ett mobilspel från 2017 där spelare kämpar mot varandra i realtid. Man kan spela som en av mer än 60 olika ‘Brawlers’, där varje karaktär har sina unika vapen och förmågor. Spelet har många olika game modes. I vissa game modes tävlar man i lag och i andra tävlar man individuellt mot andra spelare. Även om karaktärerna slåss i spelet, är våldet tecknat och overkligt.

Spelet är väldigt lätt att lära sig och att tycka om, men spelet har samtidigt tillräckligt med djup i sig för att kunna spelas som en e-sport.

  •  Brawl Stars är ett av de mest populära spelen med mest intäkter på marknaden idag.
  •  Brawl Stars är särskilt populärt bland yngre spelare.
  •  Brawl Stars har laddats ned över 100 miljoner gånger enbart från Google Play Store.
  •  Brawl Stars spelas som en e-sport av Supercell, företaget bakom spelet. Mer information om spelets e-sportsevenemang är tillgänglig via denna länk.

Därför ska du läsa denna guide om Brawl Stars

Brawl Stars är ett extremt populärt gratis mobilspel, där miljontals spelare tävlar mot och med varandra varje dag. Som en spännande utveckling har spelet gått från att använda loot boxes som inkomstmetod till andra mycket mindre gambling-liknande metoder.

Vad spenderar man pengar på?

Spelet kan laddas ned och spelas gratis, men man kan få en bättre spelupplevelse genom mikrotransaktioner, man kan till exempel köpa kosmetiska förändringar, skins och emotes, som spelare kan använda under strider för att kommunicera med andra spelare.

Det är viktigt att nämna att man också kan köpa nya karaktärer (kallade Brawlers) och ‘Power Points’ för att förbättra de karaktärer man redan har. De Brawlers som är dyrast kan kosta upp till 274 kronor att köpa, och det kommer att kosta betydligt mer pengar ovanpå det för att fullt uppgradera sin Brawler. En fullt uppgraderad Brawler har typiskt mer liv, gör mer skada och har fler former av attacker och försvar än en som inte är uppgraderad. Vi anser att det är problematiskt att en spelare på det sättet kan köpa fördelar i spelet, eftersom det uppmuntrar till en virtuell vapenkapplöpning, där det är plånbokens storlek och inte spelarens färdigheter som kan vara avgörande.

Spelaren är dock fortfarande kapabel att få en rimlig mängd föremål i spelet utan att spendera pengar. Spelet innehöll tidigare kontroversiella loot boxes, men gör det inte längre. De flesta spelare kan utan problem spendera omkring 144 kronor varannan månad för att köpa ett season pass (i Brawl Stars kallat ‘Brawl Pass’). Vissa spelare kan också frestas att spendera pengar på kosmetiska föremål för att sticka ut från mängden. Vissa kosmetiska ändringar kan endast köpas med gröna ädelstenar, som kan köpas som bundles. Priserna på bundles med ädelstenar ligger nu på iOS mellan 28 kr och 1 456 kronor.

Spelare kan inte byta och sälja in-game-föremål med varandra, och det uppstår därför inte utbredd problematisk svartmarknadshandel, även om det självklart alltid är möjligt att sälja hela spelkonton.

Max antal minutter per match

Sociala komponenter

Beroende på game mode kan spelare antingen spela samarbetsinriktat eller tävlingsinriktat med andra spelare. Många game modes kräver att man spelar i lag med andra. Spelare kan endast interagera med främlingar genom emotes och sprays. För att kunna skriva med varandra måste man vara i samma “klubb” (vilket motsvarar en guild eller klan i andra spel). Röstkommunikation är inte möjlig i spelet, utan istället används ibland tredjepartsprogram som till exempel Discord.

Supercell censurerar textchatten för kränkande ord med ett automatiskt “profanity filter”. Det är dock oklart hur effektivt filtret är.

Vissa spelare använder emotes på sätt som syftar till att provocera andra spelare – till exempel genom att skicka emotes eller att någon snurrar runt sig själv för att markera och fira att de har besegrat dig. Det kan upplevas som elakt eller provocerande när man tolkat vad det egentligen betyder.

Man kan stänga av emotes helt, så att man varken kan skicka eller ta emot dem. Man kan också stänga av möjligheten att ta emot vänförfrågningar i options-menyn. Supercell har gjort mer information och en guide till föräldrar tillgänglig här: https://supercell.com/en/parents/ .

Spelet är populärt som e-sport och som streaming på plattformar som Twitch.tv och TikTok.

Psykologiska aspekter i Brawl Stars

Brawl Stars har tidigare kritiserats för att använda loot boxes. Dessa är dock inte längre tillgängliga i spelet.

Dolda priser

Spelets butik anger priser både i svenska kronor och i gröna ädelstenar, som kan köpas för svenska kronor. Det är därför inte helt lätt att se vad de olika produkterna kostar i jämförelse med varandra.

Sunk cost fallacy

Till skillnad från en loot box ger ett Brawl Pass inte automatiskt något till spelaren som köpt det. Spelaren måste spela spelet regelbundet och klara olika uppdrag för att låsa upp innehållet i sitt Brawl Pass. Spelaren har två månader på sig att låsa upp alla priser i ett Brawl Pass. Detta kan medföra en hel del grinding, där spelet kan kännas som ett jobb, eftersom man inte själv bestämmer hur man spelar. Det kan till exempel vara att man spelar ett game mode, som man inte finner intressant, med en Brawler som man inte gillar – enbart för att inte gå miste om de saker som man på ett eller annat sätt redan har betalat för.

Dessa beteenden finns också i den verkliga världen och är alltså inte onaturliga. Skillnaden här är naturligtvis att Brawl Stars, till skillnad från exempelvis en fisketur, är en designad och kommersiell produkt.

Bra att veta om spelet (hur aggressivt monetariserar spelet?)

Som spelare kan man få vartannat säsongspass gratis genom att spela spelet, vilket faktiskt är ganska generöst jämfört med många andra gratisspel.

Allt är dock relativt, och man måste vara ganska dedikerad och räkna med att spela varje dag för att klara de olika dagliga och veckovisa quests för att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna ‘spela gratis’. Alternativt kan man betala för att slippa lägga ner så mycket tid.

Vissa produkter är endast tillgängliga under en begränsad tid, vilket skapar en känsla av akut eller påträngande nödvändighet att spela spelet hela tiden, som särskilt för barn och deras föräldrar kan skapa konflikter.

Vissa evenemang i spelet är också tidsbegränsade. Som spelare kan man känna sig pressad att spela för att inte göra sina vänner och andra medlemmar i sin klubb besvikna. Precis som i andra lagsporter kan det finnas starka underförstådda förväntningar på aktivt deltagande och investering av tid och/eller pengar.

Bör jag vara orolig?

Brawl Stars är ett välutformat spel som är mindre aggressivt i sitt försök att tjäna pengar på sina spelare än vad som annars är normen i gratisspel.

Spelet ska särskilt ha beröm för att ha tagit bort loot boxar. Det är dock ett gratisspel som aktivt försöker få användare att investera tid och pengar.

Orosnivå medel, om man bedömer det i förhållande till spel utan mikrotransaktioner; låg om man bedömer det i förhållande till andra gratisspel.

Fakta om Brawl Stars

Utgivare: Supercell
Utgivningsdatum: 15 juni, 2017
Plattformar:iOS, Android
Betalningsform: Freemium
Speltyp: Online Multiplayer, tävlingsinriktat och samarbetsinriktat
Genre: Battle Royale