Ordförklaring:

Summoning i spel är oftast en spelmekanik där spelaren kan tillkalla/påkalla en annan spelare (som till exempel i Dark Souls), en annan datorstyrd figur (som till exempel i World of Warcraft eller Final Fantasy-serien) eller ett speciellt föremål som en bil, ett svärd, en pistol eller liknande.

Vissa spel sätter begränsningar på hur ofta man kan kalla på extra hjälp på det sättet, exempelvis genom att man först måste ha samlat ihop ett visst antal föremål eller att det måste ha gått en viss tid i spelet eller i realtid.

Normalt har spelaren full kontroll över vad som blir framkallat.

Gacha Summoning

I spel som Genshin Impact sker summoning lite annorlunda. Här använder man ett begrepp som kallas “Gacha Summoning”. I Genshin Impact använder spelaren resurser för att “summona” figurer och vapen baserat på en slumpmässighet, så man kan inte vara säker på vad man får, precis som i en loot box. Sällsyntare figurer och vapen är ofta också starkare och mycket mer eftertraktade.

En användare har skapat en hel kanal över hur de olika “gacha summons”-animationerna ser ut. Här kan du få en uppfattning.

Lägg märke till att det finns en hel del animationer innan man ser resultatet, för det ska ju vara lite uppbyggnad…