Ordförklaring:

Season Passes och Battle Passes är metoder genom vilka spelföretag kan tjäna pengar (se även monetization). Season Passes är således ett alternativ eller ett tillägg till intäkter som till exempel abonnemang eller loot boxes

Med ett Season Pass kan spelaren via ett abonnemang eller ett engångsköp öppna upp extra innehåll, skins eller liknande till spelet. Till skillnad från att låsa upp digitalt innehåll på en gång (som till exempel via DLC), är innehållet i ett Season Pass ofta uppdelat i nivåer/tiers. Det innebär att spelaren, utöver att investera pengar i Season Pass, också måste investera sin tid för att låsa upp innehållet. Belöningen för spelaren ligger i särskilt attraktivt innehåll som gratis-spelare inte kan få tillgång till.

Många spel prissätter sitt Season Pass fördelaktigt och erbjuder mycket innehåll för pengarna. Det är generellt fördelaktigt för spelarna, men är också ett klassiskt sätt att få in foten i dörren och lära spelaren hur man använder spelets virtuella valuta, komma åt spelbutiken och så vidare.

Säsongskort är ofta tidsbegränsade, så du kan bara komma åt innehållet under en begränsad tid, vilket kan leda till FOMO och locka fram kreditkortet om det inte går att nå målet med grinding.