Ordförklaring:

I ett datorspel är “quest” slang för ett uppdrag som spelaren ska genomföra. Quests förekommer i nästan alla single player-spel, medan de är mer sällsynta i multiplayer-spel. Quests är generellt sett indelade i två kategorier:

1: Main quest (Huvuduppdrag )

Grundläggande för spelet är spelets “main quest”, alltså spelarens huvuduppgift. Det är uppdraget som startar spelets historia och det är vanligtvis detta uppdrag som gör att man har klarat spelet när det är genomfört.

2: Side quests (Sidouppdrag )

Side quests är spelarens övriga uppdrag. För det mesta behöver dessa inte genomföras för att nå spelets slut eller klara spelet, men de bidrar till att skapa ett större universum, fylla ut historien och kanske förbättra spelarens chanser att klara spelet genom att göra spelkaraktären starkare och ge bättre utrustning. En Side quest kan ta allt från några minuter till flera timmar att genomföra. Vissa Side quests kan påverka spelets huvuduppdrag negativt om de inte genomförs. Vissa Side quests genereras slumpmässigt av spelet och ses ofta som en form av grinding.